Sinds de coronapandemie zijn er steeds meer werknemers die vanuit huis aan de slag gaan. Dat kan ook beter zijn voor het milieu, want daardoor pakken we minder vaak de auto naar het werk. Bovendien kunnen er daardoor ook minder files ontstaan. Werken vanuit huis of hybride werken is steeds meer ‘het nieuwe normaal’ geworden. Daarmee zijn er ook meer medewerkers die uit zichzelf bij de werkgever voorstellen om meer vanuit huis te gaan werken. Maar er zijn niet alleen maar voordelen verbonden aan werken vanuit huis.

Thuiswerken, een goed idee? De gevaren op een rij gezet

Thuiswerken kan een goed idee zijn. Handig als je bijvoorbeeld meer tijd met je gezin wilt doorbrengen of geen zin meer hebt om dagelijks anderhalf uur naar je werk te rijden. Er zijn dus veel redenen te bedenken om hybride te gaan werken. Maar er zijn ook negatieve gevolgen aan deze beslissing. Het gaat dan vooral om nadelen op het gebied van je fysieke en mentale gezondheid en ook je privéleven kan er onder te leiden krijgen.

Gebrek aan een goede zithouding

Meestal heb je thuis niet de juiste spullen die je op een kantoor wel kunt vinden. Er is meestal wel een bureaustoel waarop je thuis kunt zitten om te werken, maar die is vaak lang niet zo ergonomisch verantwoord als de bureaustoel die je op een gemiddeld kantoor vindt. Je kunt daar de meeste bureaustoelen verstellen en er is rekening gehouden met de juiste hoogte van de bureaus. Tegenwoordig zijn er op kantoor ook meer bureaus waarachter je kunt staan en in verband met wetgeving komt er voldoende natuurlijk licht binnen in een kantooromgeving.

Met een laptop aan de keukentafel zitten en je werkplek verlichten met tafellampjes die niet goed voor je ogen zijn, is wellicht niet zo verstandig als je thuiswerkt. In het begin zal het wel meevallen met deze klachten, maar als je dit langer doet, kan dit behoorlijk wat fysieke klachten veroorzaken. De meeste mensen die last krijgen van hun rug, nek en schouders, zijn dan ook thuiswerkers.

Je raakt sneller afgeleid: vervelende geluiden, online gokken en appen met vrienden

Door thuiswerken raak je bovendien ook sneller afgeleid. Het kan heel storend zijn als je partner een vrije dag heeft en hij of zij je van het werk houdt door de televisie aan te zetten. Terwijl je kinderen tekenfilmpjes kijken of muziek luisteren werk jij door. Kleine dingen zoals een draaiende wasmachine kunnen behoorlijk afleiden. Bovendien kun je geneigd zijn om wat meer stoom af te blazen. Bijvoorbeeld door een kansspel online te spelen. In het online casino toch even snel een gokje wagen of een weddenschap op sport afsluiten, het is allemaal zo gedaan als je thuiswerkt, en je baas niet direct meekijkt. Of stiekem even appen met je vrienden. Dit terwijl je dat normaal gesproken op kantoor ook niet zou doen. Kortom, allerlei soorten zaken en geluiden kunnen je afleiden van wat je werkelijk te doen hebt, thuis productief zijn voor je werk.

Al die afleiding kan leiden tot een daling van de productiviteit. Daardoor zullen managers en werkgevers merken dat je je doelen niet meer volledig haalt. Daardoor kun je een onrustig gevoel ervaren of zelfs niet meer naar behoren werken. Er zijn ook werknemers die thuiswerken en zich daardoor minder gestoord voelen dan als er collega’s die je van het werk houden rondlopen, maar dat is in de praktijk vaak minder het geval.

Weinig sociale contacten en verbondenheid

Thuiswerken is vaak niet al te gezellig. Er zijn steeds meer jongere mensen die aangeven dat ze zich eenzaam voelen. Een van de grote nadelen van thuiswerken, is dat je minder vaak contact hebt met je collega’s. Even gezellig een wandelingetje maken tijdens de lunchpauze is er niet meer bij. Thuiswerken leidt er dus toe dat die toch al eenzame gevoelens alleen nog maar meer versterkt worden. Het is belangrijk om onder de mensen te blijven komen. Als je geen collega’s meer ziet, valt een deel van het sociale netwerk weg. Het is maar de vraag of is dit gezond is; waarschijnlijk voor de meeste mensen niet.

De balans tussen werk en privé verslechtert

Het kan heel aantrekkelijk zijn om thuis te gaan werken, zodat je meer tijd met je gezin kunt besteden. Zo kun je immers je opgroeiende kinderen vaker zien en kun je ze tussen het werken door ook wat aandacht geven. Maar in de praktijk is dit vaak een minder goed idee dan gedacht. De balans tussen werk en privé kan namelijk aanzienlijk verslechteren. Als je op een kantoor werkt, sluit je je computer af, zwaai je je collega’s uit en ga je naar huis. Dan is het tijd voor ontspanning. Maar als je thuis werkt, is er vaak geen duidelijk einde meer van je werktijd. Je beantwoordt toch nog even snel een mailtje van een collega om negen uur ’s avonds of gaat toch een uurtje langer door. Afstand nemen van je werk kan daardoor lastiger worden. Tussen het werken door moet je nog even snel de was doen en sla je het avondeten over om wat mailtjes te beantwoorden. Thuiswerken kan de balans tussen werk en privé dus behoorlijk verstoren.

Minder binding met het bedrijf

Werk je vaker thuis? Dan heb je soms minder binding met het bedrijf. Het is een van de redenen waarom thuiswerken geen wettelijk recht wordt. Het ligt dus aan de werkgever zelf of je toestemming krijgt om thuis te werken. Maar door thuis werken heb je vaak minder het gevoel dat je nog onderdeel bent van het grotere geheel. Daardoor kun je problemen krijgen met je eigenwaarde en heb je niet langer meer het gevoel onmisbaar te zijn binnen het bedrijf. Daarom is het verstandig toch regelmatig even naar kantoor te komen of mee te doen aan de gezellige vrijdagmiddagborrel. Dat helpt ook meteen tegen het gevoel van eenzaamheid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *